Vuggestue eller dagpleje? Tænke, tænke, tænke ..

På et eller andet semi-sørgerligt tidspunkt i foråret 2019 slutter min barsel. Det er både godt og skidt. Jeg kan ret godt lide at gå på arbejde og jeg savner det meget. Men jeg kan også godt lide at passe mit barn og jeg mener faktisk, at jeg er den bedst kvalificeret til det.

Jeg lider måske (ikke måske) en lille smule af separationsangst, når det kommer til at være væk fra min datter. Det kan da egentlig være, at jeg smækker et blogindlæg op om det en dag. Men grundet det, er det naturligvis liiiiiiiidt (meget) svært for mig at tænke på, at hun en dag skal passes i dagtimerne, mens jeg er på arbejde.

Jeg skrev lille’pigen op på pladsanvisningen allerede, da hun var få dage gammel. Bare for at hun skulle stå højt på listen. Jeg har hele tiden (altså før min graviditet, i min graviditet og i lille’pigens første tid) vidst, at jeg ville have hende i vuggestue. Jeg har slet ikke været i tvivl faktisk.

Men så blev det nu. Nu er jeg alligevel lidt i tvivl om, hvad jeg helst vil have. Egentlig tror jeg mest min tvivl bunder i, at jeg ikke synes, at det HELT RIGTIGE sted findes her i byen. Altså det der sted, hvor jeg bare kan mærke, at det er det HELT RIGTIGE. Men heldigvis findes der alligevel mange gode steder og jeg er ikke i tvivl om, at vi nok skal finde noget godt.

Der findes én vuggestue i byen. Den ligger i en integreret institution. Altså et børnehus med både vuggestue og børnehave. Og så ligger den kun få hundrede meter fra vores hjem. Der er 16 vuggestuepladser og det er denne jeg har ønsket som 1. prioritet lige nu. Desværre ved jeg også, at det er hamrende svært at få møvet en lille babymås ind på en plads der. Dels fordi der er få pladser. Dels fordi det lige akkurat skal passe med, at et andet barn skal videre over i børnehaven. Dels fordi ens eget barn da skal stå øverst på listen. Og dels fordi søskende til børn, der allerede går i huset, har fortrinsret. Så man skal edderbrandbrølme være en smule meget heldig, hvis man får en plads der.

Min 2. prioritet lige nu er den kommunale dagpleje i byen. Jeg har egentlig fået et ret positivt indtryk af dagplejerne her i byen. De er delt op i grupper alt efter, hvor de ligger i byen. De mødes i deres grupper, tager på ture sammen osv. så børnene møder de andre børn og de andre dagplejere også. Jeg ser dem ofte cykle rundt med ungerne og de hilser fandme alle sammen så sødt hver gang. Når de ser mig trille afsted med min barnevogn, ser de selvfølgelig også en potentiel fremtidig kunde. Nå, men ski’e søde er de i hvert fald. Der ligger nogle dagplejere nær vores hjem og jeg har særligt mine øjne rettet mod en bestemt, som ligger kun få huse fra vores. Det er ikke fordi, at hun bor tæt på os, men det ville være forkert at sige, at det ikke ville være enormt praktisk.

Den seneste tid har jeg også fået øjnene op for de private dagplejere i byen. Ikke alle af dem har plads, så det passer i vores tidsplan, men nogle af dem har. Så det kunne jo også være en mulighed, at kontakte en af dem.

Jeg er kommet i tvivl om, hvad der egentlig ville være bedst for lille’pigen og os. Vuggestue eller dagpleje? Jeg er ret sikker på, at hun ender i dagpleje, da det er svært at få plads i vuggestuen. Men får hun alligevel en plads, er jeg jo nødt til at finde ud af, om hun skal have den. Så nu er jeg i tænkeboks. I tænker sikkert “Jamen Leah, hvad med Jonas?” fordi jeg hele tiden nævner, at det er mig der er i tvivl. Det er egentlig bare fordi, at Jonas lader det være min beslutning. Han kan se fordele og ulemper ved begge dele.

Men det kan jeg jo også. Og dem vil jeg liste op her. I hvert fald fordelene. Ulemperne ved det ene og det andet giver lidt sig selv, når man læser de enkelte fordele.

 

Vuggestue 

Fordele: 

Uddannet personale – Ja, der er også pædagogmedhjælpere og disse arbejder jo tæt med det uddannede personale.

Flere voksne – Der er flere øjne på børnene (ja, der er også flere børn, jeg ved det) og så er der flere at spare med. Jeg kan godt lide, at de voksne kan spare med hinanden, videregive ideer osv. skulle der være noget omkring min lille pige. Og så er der flere voksne at vælge i mellem, når lille’pigen skal finde den yndlingsvoksen, som hun har den bedste kemi med. En lille sidebemærkning til dette: Jeg har selv arbejdet i en vuggestue og her havde jeg altså bare ikke lige god kemi med alle børnene. De børn, som havde mindre god kemi med mig, havde til gengæld en rigtig god kemi med en af de andre voksne på stuen. Jeg kan egentlig godt lige tanken om, at barnet har flere voksne at vælge i mellem.

Ingen skift – I en vuggestue kommer vi ikke ud for, at skulle aflevere vores barn et andet sted. Vi kan aflevere hende et sted, som hun kender og hvor hun kender hverdagens trumme-rum. Så selvom det måske ikke altid lige er til hendes yndlingsvoksen, så er det trods alt ikke et sted, hvor hun ikke ved, hvad der skal ske.

Flere legekammerater – Med flere skønne unger samlet et sted, er der større mulighed for, at lille’pigen vil kunne være sammen med børn, som hun er jævnbyrdig med. Både aldersmæssigt og interessemæssigt.

Integreret institution – Lige med den her vuggestue ved vi, at lille’pigen er sikret plads i børnehaven, hvis hun starter i vuggestuen. Jeg kan egentlig godt lide tanken om, at hun er knyttet til det samme hus helt til skolealderen.

 

Dagpleje

Fordele: 

Mere ro – Færre børn samlet på ét sted. Det giver naturligvis en anden ro og en større chance for, at det enkelte barn bliver set og hørt.

Mindre sygdom – Risikoen for at lille’pigen bliver smittet med forkølelse eller andet er mindre, da der er færre til at smitte hende.

Legestue – De fleste dagplejere samles i en fælles legestue en gang om ugen. Måske flere gange. Det gør de også her i byen. Det ville give lille’pigen mulighed for at smage på institutionslivet med mange børn, uden at det skal være en del af hendes hverdag endnu.

Økonomien – Det er klart billigere at få en dagplejeplads. Og det har faktisk også noget at sige hjemme ved os, selvom det på ingen måde skal være det afgørende.

God til børn med særlige behov – Dagplejen anbefales til børn, der har brug for at blive skærmet for mange sanseindtryk. Som tingene ser ud lige nu, er lille’pigen sådan et barn. Det kan stadig nå at ændre sig i takt med, at hun bliver større.

 

Jeg tænker egentlig, at det nok skal blive godt uanset, hvor hun får en plads. Netop fordi der er lige mange fordele ved begge steder og jeg vil nok vælge at fokusere på det positive, når vi finder ud af, hvor hun skal være. Men jeg synes det er et svært valg, at skulle tage for sit barn. Og sig selv. For forældrene skal jo også have det godt med det.

Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvad I med børn har valgt. Og hvorfor. Så smid gerne en kommentar til indlægget her eller smid den i min indbakke på instagram: @leahrundblad – Stem også gerne på afstemningen i min story på Instagram

7 comments / Add your comment below

 1. Uh ja, det er et af de helt store spørgsmål, og ja, der er nemlig fordele og ulemper ved begge dele.

  Vi har besluttet at Karla skal gå i dagpleje (det har vi begge selv gjort). Vores beslutning er taget ud fra at vi finder det mest trygt og afslappet i en dagpleje. Og så regner vi ikke med at bo her i byen, når hun skal starte i børnehave om nogle år, så der er ingen grund til at hun kommer i en integreret institution.

  Spændende hvad I ender med 🙂

 2. Det ér nemlig et af de helt store spørgsmål.
  Det bliver helt sikkert godt for Karla 🙂 Og du har ret. Ingen grund til at komme i en integreret institution, hvis man ikke regner med at bo der til barnet skal i skole. Så havde jeg også valgt noget andet 🙂

  Jeg skal snakke med pladsanvisningen i morgen. Håber de kan sige noget om det nu.
  Jeg tror hun kommer i dagpleje, fordi det er ligesom det der er mest af her i byen. Og så vil vi nyde alt det gode ved at gå i dagpleje: Hjemlig hygge, fred og ro, tryghed og få sanseindtryk 🙂

 3. Jeg har fire børn. De to ældste blev passet ved Mormor inden de startede i børnehave med 2,9. Nr. 3 gik også hjemme ved Mormor indtil hun var knap 2 år og Mormor skulle opereres. Vi fik en akut plads i vuggestuen og hun faldt hurtig til. Derfor var der heller ingen tvivl om at nr. 4 skulle i vuggestue. Vi har været utrolig glade for vuggestuen og jeg ser det som en stor fordel at jeg kan aflevere mit barn samme sted hver morgen uanset om pædagogen er syg eller kursus. Jeg vil til enhver tid anbefale vuggestuen. I dag går yngste barnet i børnehave. Ikke den der lå ved siden af vuggestuen, men det er vores valg. I denne børnehave er der også en vuggestue gruppe og ser det som en stor fordel at børnene kan blive i samme hus til de skal i skole. Men ellers er de fleste klar på et skift når de er omkring 3 år.

  1. Åh, det lyder ellers dejligt sådan at kunne blive passet af mormor <3
   Tak for de gode ord om vuggestuen. Det er også stadig mit ønske, at hun får en plads i vuggestuen, så det krydser vi fingre for 🙂

Skriv et svar