Amatøren har lavet babymad

Den stabile læser her på bloggen er nok ikke længere i tvivl om, at køkkenet er min værste fjende i huset. Jeg orker ikke det der madlavning og stod Jonas ikke for maden her hjemme, så levede vi bare leverpostejsmadder og spegedrenge. Jonas er en heldig mand, hva? 😉

Men faktisk har det taget mig med bukserne langt nede under røvballerne, hvor lidt jeg hader at lave mad til lille’pigen. Det er faktisk slet ikke så slemt endda. Om det så er fordi jeg får en time eller to i fred og ro i køkkenet, mens Jonas passer lillepigen, kan jeg ikke afvise. Jeg er dog ikke så vild med det, at jeg gider gøre det hele tiden. Derfor laver jeg altid store portioner og fryser ned, når jeg endelig er gået i gang. Så tager det kun få minutter i dagligdagen, at få maden klar til den unge dame. Smart, smart, smart.

Min datter er 5 måneder gammel og hun har forsigtigt spist grød og mos siden en halvanden uges tid, før hun rundede 4 måneder. Vi startede med et aftenmåltid ved 17 tiden og for ganske få dage siden, har vi trappet op til et formiddagsmåltid ved 10 tiden også.

Jeg har ikke opfundet den dybe tallerken med de retter, som jeg laver til hende. Tro mig, det ville aldrig ske. Men de er måske til stor inspiration for andre “køkken-amatører” eller nybagte babyejere derude. Derfor deler jeg lige mine erfaringer med babymaden her.

Om formiddagen får hun grød. Her springer jeg naturligvis over lige nøjagtig, hvor gærdet er allerlavest. Måske endda lidt i stykker 😉 Jeg køber de der pakker, hvor der blot skal tilsættes vand. Lige nu kører vi majs-, ris- eller hirsegrød. Hun er absolut mest til hirsegrøden og absolut mindst til majsgrøden. Hun får dem stadig i en noget tyndere udgave end “opskriften” på pakken siger. Ellers vil hun simpelthen ikke have det.

Foruden grøden får hun frugtmos som topping. Og det er her jeg vifter med armene og siger: “Seeeeee hvad jeg kaaaaaan!”. Den laver jeg nemlig selv. I starten fik hun sparsomt med frugtmos på, da jeg var bange for, at hun så kun ville spise ting med en sødere smag. Så smagte jeg selv på hendes grød og tilføjede med det samme lidt mere frugtmos. Det smager jo ganske rædsomt ellers.

Vi har gode erfaringer med:

Sveskemos

Æblemos

Æble/pærer mos

Æble/blomme mos

Æble/jordbær mos

Hendes favorit er klart sveskemosen. Det forstår jeg egentlig ikk’ en ski’ af, men den hjælper da med at holde hendes lille sarte mave i gang. Så jeg klager ikke.

Vi har tidligere forsøgt os med bananmos, men den havde modsatte effekt af sveskemosen og lukkede desværre det sarte mavesystem ned. Så det må hun altså have til gode lidt endnu.

 

Til aften får hun grøntsagsmos. Helt fra starten har hun været mere vild med det end grød og frugtmos. I hvert fald så længe der er en rigeligt stor smørklat i 😉

Til at starte med lavede jeg bare ren kartoffelmos, men det blev hurtigt for kedeligt og ensformigt. Så nu laver jeg lidt flere forskellige slags og indtil videre har vi gode erfaringer med:

Kartoffel/gulerods mos 

Kartoffel/ærte mos

Kartoffel/broccoli mos 

Kartoffel/blomkåls mos 

Kartoffel/squash mos 

Sød kartoffelmos 

Sød kartoffel/broccoli mos 

I virkeligheden kan man jo blande de der grøntsager på kryds og tværs, som man lyster. Men det er ikke alt, der nødvendigvis falder i god jord. Jeg blandede på et tidspunkt kartoffel, blomkål og broccoli i én mos. Det kunne selv ikke rigeligt med smør redde og jeg fik et rungende nej på hysterisk babysprog og det meste af det blev spyttet ud med sådan en kraft, at det endte i mit ansigt. Så dét gør vi ikke igen.

 

Jeg lavede en ordentlig røvfuld grøntsags- og frugtmos til fryseren den anden dag, så nu har jeg da til nogle uger. Men det er ikke utænkeligt, at jeg skal søge ny inspiration, når jeg skal lave en ny omgang. Det skal jo nødigt blive kedeligt for hende. Så sidder du og brænder inde med en genial ide til noget lækkert babymad, så smid den da endelig lige til mig. Om en måneds tid, når hun runder 6 måneder, kan vi så småt begynde at overveje at tilføje lidt kød til hendes mad. Her er jeg naturligvis helt på bar bund og jeg aner ikke, hvordan jeg bedst præsenterer hende for det. Så har du erfaringer med det også, så smid da lige en besked eller en kommentar. Så er du da lige en ven 🙂

2 comments / Add your comment below

  1. Her hjemme hitter kartoffel/gullerod/broccoli mos, og kartoffel/porre suppe! Tror også at Jonas ville sætte pris på en omgang kartoffel/porre suppe, det smager fantastisk med bacon og noget lækkert brød til 😍 (Her tager du selvfølgelig bare noget fra til hende, inden du kommet salt og fløde i)
    Af frugtmos er vi her hjemme glad for pære/mango og pære/æble/abrikos 😄
    Når hun skal begynde at have fået føde, så plejer Bondebrød med leverpostej at være en sikker vinder 👌 Og til aftensmad kunne du jo igen være lidt sød ved Jonas og lave en omgang lasagne, som jeg også næsten kan garantere dig bliver et hit hos hende 😄

  2. Sidder desværre ikke inde med nogle skide gode opskrifter på mos eller grød – som du jo ved, så er der nogen herhjemme der nægter at spise andet end mælk … og vi er nogen andre der er ved at gå ud af vores gode skind over det #lillemøgunge

    I øvrigt super smart du laver sådan nogle store portioner, så det er nemt til hverdag 🙂

Skriv et svar