Råd til førstegangs gravide .. Eller dem der tænker på at blive det

Lidt kage. Lidt flødeboller. Lidt baby.

Jeg er egentlig fortaler for, at man skal gøre sig sine helt egne erfaringer og lære af egne fejl. Men det holder mig egentlig ikke tilbage for, at dele ud af nogle af de erfaringer, som jeg er blevet klogere af. Så hvis du har lyst, kommer der her nogle (måske) gode råd til dig, der er førstegangs gravid. Eller måske dig, der planlægger at blive det.

 

Du har ikke travlt

Om du er 25 år, 34 år eller 38 år, når du får dit første barn, er fandme fuldstændig lige meget. Du har ikke travlt. Tro mig. Jeg har altid haft en idé om, at jeg skulle være færdig med at få børn, inden min 30 års fødselsdag. Det synes jeg faktisk er lidt fjollet nu (selvom det dog er sket), for jeg kan jo se, at min oplevelse i moderrollen havde været den samme uanset hvad. At være mor er ikke aldersbetinget. Jeg var 25 år, da vi besluttede os for, at det skulle være. Altså en graviditet. Jeg var 28 år, da jeg fødte. Fra januar 2015 til august 2017, hvor jeg finder ud af, at jeg er gravid, kan jeg faktisk ikke huske ret meget andet, end vores fertilitetsbehandling. Sådan noget fylder meget og det gjorde det fandme også for os. I dag kan jeg jo godt sidde og være skide bagklog og tænke, om det nu også behøvede at være så intenst den gang? Det er jo svært at sige, for havde forløbet været anderledes, var det måske ikke lykkes. Men jeg ærger mig over, at den tid ligesom er “forsvundet” for mig. Så mit råd er altså: Du har ikke travlt. Nyd tiden du er i og forhast dig ikke. Og lad ikke alderen definere, hvornår du skal være mor.

(Jeg er naturligvis klar over, at alder kan have en betydning i forhold til det biologiske ur. Og har man nået en alder, hvor det ur naturligt begynder at slå markant langsommere, mens man stadig sidder med ønsket om at få et barn, ja, så skal man selvfølgelig kaste et andet fokus på det).

 

Nyd friheden 

Jeg trives godt med at være mor og jeg elsker vores hverdage ligeså meget, som de ind i mellem kan gøre mig rigtig træt og drive mig til vanvid. Det hænder – på næsten daglig basis – at jeg drømmer mig tilbage til livet før vi blev forældre. Ikke fordi jeg vil tilbage til det overhovedet. Jeg vil bare gerne tilbage på besøg, så jeg kan prikke mig selv på skulderen og fortælle mig selv, hvor meget jeg faktisk bør nyde friheden. Friheden til at smide mig på sofaen. Friheden til at sove, når jeg er træt. Friheden til at lave det jeg har lyst til, når jeg har lyst til det. Friheden til bare at sætte mig ud i min bil og køre. Altså dengang en tur i IKEA ikke krævede en masse planlægning. Dengang en tur med bussen ikke krævede en ledig barnevognsplads. Dengang en tur i Netto ikke kunne risikere at ende med sved på panden og et skrigende barn ved kassen. Dengang det ikke krævede den helt store oppakning, at besøge sin familie og venner. Dengang man kunne bruge pengene på sig selv og ikke skulle prioritere babyudstyr og bleer først. Jeg tror I har fanget den. Nyd nu for pokker den frihed, mens I har den.

 

Køb, køb, køb!

Den der urimeligt dyre jakke, som du drejer hovedet på tværs efter, når du ser den i butiksvinduet. Køb den! Den der latterligt dyre lysestage, som du bare ikke kan undvære. Køb den! Den der rejse I tænker på at føre ud i livet. Køb den og så afsted! Den der lækre, men dyre parfume du godt kan lide. Køb den! De flotte støvler. Køb dem! Solbrillerne. Køb dem! – Jeg tror I har fanget min pointe nu. Nyd at du kan (selvfølgelig hvis din økonomi tillader det) købe det, som du har lyst til og som du har brug for. Når først der kommer en baby, så får de der penge altså nok ben at gå på og bleer, klapvogn, babytøj og autostole vil altid blive prioriteret over en ny vinterjakke til dig. Også over den der flotte en fra butiksvinduet. Så få den nu for fanden købt, mens du kan tænke på dig selv, før du skal tænke på en anden først.

 

Lav en opsparing og en overskuelig liste

For så lige at hoppe til noget fuldstændig modsat. Balancen mellem overstående og det, der kommer nu må I sgu selv finde 😉 – Det er ikke helt billigt, at få sådan en lille størrelse, som en baby nu er. Det er heller ikke helt billigt at have dem, når man først har fået dem. Der skal købes ind før baby kommer og det er ikke småting vi taler om. Puslebord, autostol, barnevogn, tøj, seng/vugge og hvad man nu ellers føler og tror, at man får behov for. Og udgifterne stopper ikke, når babyen endelig er kommet. Bleer, tøj og udstyr som barnet vokser ud af på 5 minutter, måske modermælkserstatning og måske medicin. Der er nok at bruge penge på. En god opsparing er en meget god og tryg ting at have med sig, når man gerne vil have et barn.

Når du står med den positive test og snart kan begynde at shoppe løs – det er i øvrigt den hyggeligste shopping, du nogensinde kommer til at gøre dig – så vil jeg bestemt anbefale, at du/I lige laver en liste over de ting, som I gerne vil anskaffe jer. På den måde kan I strække jeres indkøb over flere måneder og I kan hurtigt slå til ved gode tilbud, fordi I ved hvad I skal holde øje med. Win win. Jeg lover jer, at jeg har aldrig været så meget en tilbudsjæger, som jeg er blevet det efter jeg blev gravid og nu også er blevet mor. Og træk endelig på andre mødres erfaringer, når I shopper udstyr. Det er ikke nødvendigvis det dyreste, der er det bedste og det er ikke nødvendigvis alt fra butikken, som du får brug for. Tænk også over om nogle af tingene kan vente og komme på ønskesedlen til barnedåb/navngivningsfest, hvis I skal holde det.

Genbrug er desuden en god ting her. Det meste af vores babytøj er arvetøj. Autostolen er også arvet. Det er højstolen med babyindsats også. Vores nye højstol, en trip trap, er købt brugt hos en, der sætter dem så fint i stand, at du ikke kan se, at de har været brugt før. Den er desuden købt af farmor og farfar. Vores ene puslebord er genbrug og det er faktisk det bedste og det vi bruger mest, af de to vi har. Meget af legetøjet er arvet også. Jeg har to kasser med overtøj til de næste par år stående også. Og ja, det er også arvetøj. Alle de her arve-ting jeg nævner, er i øvrigt fra min søster og hendes to børn. Det er egentlig mega heldigt og praktisk, at hun fik børn først 😉  – Altså det jeg prøver at sige er bare, at genbrug aldrig har skadet nogen. Børnene er ligeglade med om det er brugt eller ej og måske giver det en dejlig luft i din økonomi. Måske har du slet ikke brug for den luft. Det er bare et godt tip.

 

Glæd dig for pokker og slap lige af

Om du har haft travlt med at blive gravid eller ej. Om det er en helt uventet overraskelse eller ej. Om du har fået købt det du ville eller ej. Om du har råd eller ej. Bare glæd dig, for pokker. Lad være med at tænke for meget over det, inden babyen kommer. Jeg erfarede, at jeg gjorde mig nok så mange tanker om, hvilken mor jeg skulle være og hvordan jeg skulle gøre tingene. Sandheden i dag er, at jeg gør det meste af det fuldstændig anderledes. Heldigvis ved jeg, at jeg stadig er en god mor, selvom udgangspunktet ændrede sig. Det her med at være mor, kan bare ikke planlægges på forhånd. Det er noget med learning by doing. Hav fornuften og hjertet med dig og så skal det sgu nok gå. Så slap af og lad tingene gå sin gang. Glæd dig til det, der venter. Det er det vildeste på alle mulige måder. Vildt lykkeligt, vildt hårdt, vildt frustrerende, vildt fantastisk, vildt hyggeligt, vildt trættende, vildt udfordrende og egentlig bare vildt. Glæd dig og nyd friheden så længe den er der.

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar