Og det var lægens ord ..

På det her billede er jeg 10 kg mindre end jeg er netop nu. Det er taget 3 dage før jeg finder ud af, at jeg er gravid. Min ønskevægt ligger yderligere ca. 8 kg under det, jeg vejer da billedet bliver taget. Så der er lang vej igen..

Nå. Som I kunne læse i indlægget med mine planer for oktober, havde jeg en lægetid i sidste uge. Ikke kun til lille’pigen og hendes 5 måneders undersøgelse og vaccine, men også til mig til en snak om kroppen efter graviditet og en status på det der PCOS. Og jeg lovede jer sørme en opdatering, så den får I her.

Da jeg var til 8 ugers undersøgelse tilbage i juni, sjovt nok 8 uger efter jeg havde født lille’pigen, blev vi enige om, at det endnu var for tidligt at fornemme kroppens reaktion efter fødslen. Altså i forhold til PCOS. Vi blev derfor enige om, at afprøve p-piller for en 3 måneders periode. P-piller kan have stor positiv effekt på PCOS. Eller i hvert fald følgerne af den. Og så sikrer den jo, at man får sin menstruation. Faktisk er p-pillerne skyld i, at jeg ikke vidste noget om min egen PCOS, før jeg smed dem tilbage i 2015. PCOS’en havde hele tiden været der, den er ikke bare kommet ud af den blå luft, men mange af symptomerne blev skjult eller holdt på et minimum. Så selvom jeg altid har kæmpet med visse ting som mavesmerter og uønsket vægtøgning, så faldt det mig aldrig ind, at der var noget mere galt.

Nu har jeg været tilbage på p-pillerne i lidt mere end 3 måneder og de har ikke gjort en skid for mig. Udover at de sikrer, at jeg får min menstruation. Min hud er stadig træls og det ses stadig synligt på min krop, at jeg har flere mandlige kønshormoner i kroppen end den gennemsnitlige kvinde. Endnu en følge af PCOS. Det kommer naturligvis til udtryk i hårvækst af mere mandlig karakter. For nogle PCOS piger, kan p-piller dæmpe netop disse symptomer. Så heldig var jeg så ikke lige i denne omgang. Nå, og jeg kæmper desuden stadig med vægten og det daglige rod med blodsukkeret. Det er faktisk ikke specielt let, at holde styr på det der blodsukker alene med den rigtige kost, når man går hjemme med et lille barn, der altid kommer i første række. Ind i mellem får jeg sprunget et måltid over og det er her skaden sker. Så går mit blodsukker bananas og jeg får rysteture, hovedpine og bliver “sløv”. Det er altså irriterende at kæmpe med det på daglig basis.

Metformin er medicin. Medicin der fremstillet til behandling af patienter med type-2 diabetes. Det hjælper med at kontrollere blodsukkeret, hvor almindelig kost ikke er tilstrækkeligt. I har sikkert hørt mig nævne det før. Før vi skulle i gang med vores 5. forsøg i fertilitetsbehandlingen, blev jeg sat på metformin hen over sommerferien, for at hjælpe et vægttab i gang. Og bum: 10 dage før vi skulle starte med 5. forsøg havde jeg smidt 10 kg på omkring 7-8 uger ved hjælp af fornuftig kost, motion (hvor pulsen ikke måtte komme for højt op, derfor var det med lange gåture) og så metformin, som tydeligvis gjorde noget godt for min krop. Der var ingen udsving i blodskukkeret. Bare ro og en fin balance. Det var rart at opleve. Foruden de 10 tabte kg, så blev jeg jo fandme også gravid uden yderligere fertilitetshjælp. I kan jo nok høre, at min krop vist snakker godt sammen med Metformin 😉

Nå, men desværre er det ikke så let at komme på det der metformin, hvis man ikke har diagnosen diabetes på sig. Og det har jeg jo ikke, selvom jeg grundlæggende har mange af de samme problemstillinger. Derfor vil den almene praktiserende læge ofte ikke udskrive metformin til PCOS piger. Måske handler det i bund og grund om uvidenhed. De fleste praktiserende læger kender godt til PCOS, men meget få er specialiseret i det, som lægerne på diverse gynækologiske afdelinger og fertilitetsenheder er. Det er jo klart, for det er ofte her man møder PCOS som en problematik. Så faktisk synes jeg, at det er forståeligt nok, at min egen læge ikke vil udskrive det. Selvom jeg også synes det er pisse irriterende.

Men heldigvis ville hun gerne henvise mig videre til nogen, der forhåbentlig kan hjælpe mig. Og heldigvis er der ikke meget ventetid på det. Så allerede her i starten af november møder jeg op på Gynækologisk Afdeling på sygehuset i Hjørring. Jeg ser rigtig meget frem til at starte et forløb hos dem. Jeg håber de vil scanne mit underliv, selvom sådan en scanning aldrig er særlig rar. Men det kunne altså være fint med en status på, hvordan PCOS’en rent fysisk ser ud lige nu. Mon det stadig galoperer derud af med cystedannelser, som det gjorde før jeg blev gravid? Og hvad med den der endometriose, som jeg også har? Den opdagede de ved en operation af en dermoidcyste, som fandt sted små 6-7 uger før jeg blev gravid. Derfor er endometriosen aldrig blevet undersøgt nærmere. Det kunne være rart med en snak om det også. Og så håber jeg naturligvis, at de vil give mig Metforminen. Kryds lige fingre for det, så er du sød 🙂

 

Jeg ser frem til at komme videre med nogle nye hænder i ryggen.

Skriv et svar