Mine yndlings juletraditioner

Nu kan vi vist ikke komme udenom, at julen banker rigtig meget på døren. Jeg er vild med det! Jeg synes, at julen er den absolut mest hyggelige tid på året. Det er bare som om, at alle rykker en smule tættere på hinanden i julen. Det er skønt!

Julen er for mig også lig mange traditioner. Det er jeg helt sikkert ikke ene om. Og det her indlæg skal handle om, hvad jeg aller best kan lide ved julen og de traditioner, som jeg selv har og er en del af. Du deler sikkert selv mange af de samme traditioner og hvis ikke, så kan du jo lade dig inspirere, hvis du har lyst 🙂

 

Min niecemus på sidste års konfektdag <3

Vi laver konfekt

Det er altid hyggeligt at lave konfekt. Det er også hyggeligt at spise det 😉 – Jeg elsker marcipan, så derfor er der ofte hjemmelavet konfekt på programmet i løbet af julen. Det er en hyggelig og kreativ aktivitet, som kan laves af store såvel som små. Sidste år havde jeg en alene-hygge-dag med Olivia, min vidunderlige niece, og vi fik lavet ret meget konfekt. Og hun osede af stolthed over det konfekt, som hun selv fik formet og pyntet. Hun fik det selvfølgelig med hjem i en lille skål. En dejlig dag med en af mine yndlings piger. Der er ikke lige nogen konfektdag på programmet i år, men man ved jo aldrig. Julen er jo kun lige ved at begynde.

 

Klippe-klistre-dag

Det er længe siden, at vi har haft en klippe-klistre-dag i vores familie. Det var en tradition, som min far startede på. Han har været død i nogle år nu og jeg kan faktisk ikke huske, at vi har haft en klippe-klistre-dag siden. Det er lidt synd. Det er smadder hyggeligt at klippe og lave sit eget julepynt. Julehjerter, julestjerner, guirlander, kravlenisser og hvad man nu ellers kan finde på. Det er jo kun fantasien, der sætter grænser. Jeg håber at kunne puste liv i den tradition igen på et tidspunkt. Måske til næste år, hvor lille’pigen så småt kan begynde at være med til nogle enkelte ting. Jeg er sikker på, at min nevø og niece ville elske at være med også. Det må vi altså få gjort 🙂

 

Jonas pynter på en krans til min far.

Kransehygge

En tradition vi til gengæld har holdt fast i som familie, er vores helt specielle kransehygge. Hvert år siden min far døde for snart 8 år siden, har vi holdt en hyggedag i min familie, hvor vi laver juledekorationer, der har til formål at pynte på min fars gravsted i hele december. Det er en dejlig tradition. Vi mødes som regel 1. søndag i advent og ja, vi skal også mødes på søndag. Min søster og jeg skiftes til at stå for det og i år er det altså hendes tur. Vi er som regel alle med om bordet og har fingrene i de her dekorationer. Børnene er også med i det omfang, som de kan og har lyst til. Der er jo ingen af børnene, der nogensinde har mødt deres bedstefar, så i fremtiden håber jeg, at det er en dag, der giver anledning til at mindes og snakke om ham, så de kan få et indtryk af, hvem han var. Lige nu ved de bare, at det er bedstefar der tænder for stjernerne om aftenen <3

 

Julegaveindkøb og gaveindpakning 

Det er ikke fordi jeg synes, at julegaveindkøbene er den sjoveste aktivitet. For min skyld kunne man godt nøjes med, at børnene fik gaver og at der så ellers blev fokuseret mere på hyggen, samværet og værdierne og slet ikke så meget på de materialistiske goder. Men når det nu ikke er blevet sådan, og der alligevel skal købes en masse gaver, så er jeg faktisk ret vild med, at pakke gaver fint ind. Tidligere var jeg mega god til at finde på temaer i min indpakning, så der var en rød tråd igennem det hele. Det er så hyggeligt og fint. I år er temaet altså godt nok bare, at alle mine mange rester af julegavepapir skulle bruges. Så det er de blevet 🙂

 

Julebag

Pebernødder, jødekager, specier, vaniljekranse osv. Jeg plejer at bage en ordentlig røvfuld julesmåkager hvert år op til jul. Gerne så der er en dåse til 117 andre også. Sidste år bagte jeg ikke, da mit store gravide korpus ikke kunne holde til at stå op ret længe ad gangen. I år handler det mere om, at det er lidt svært at finde tiden til det. Jeg har jo min egen lille kravlenisse her hjemme, som også skal passes. Men i søndags fik jeg da bagt en god portion pebernødder og vaniljekranse, mine favorit småkager, og der er også til, at en masse andre kan få, som de plejer. Og de er gode! Jeg glæder mig til at lille’pigen bliver så stor, at hun måske vil finde det sjovt at være i køkkenet med sin mor.

 

Julekalender

Mit indre barnlige jeg elsker at se diverse julekalendre år efter år. Eller sådan plejede det i hvert fald at være. Jeg er naturligvis mest fan af de julekalendre der blev sendt, da jeg var barn. Altså dem der rent faktisk handler om jul, nisser og julemanden. Personligt synes jeg, at de der nyproducerede julekalendre har taget en lidt øv-agtig drejning. Mange af dem handler mere om ulykkelige familiedramaer, hvor bedstemor er dødsens syg eller at mor og far ikke skal holde jul sammen, fordi de lige er blevet skilt. Og sjovt nok ender de altid lykkeligt. Det er jo fint nok, men stakkels de børn i den virkelige verden, hvor selvsamme dilemmaer er virkeligheden. De kan sgu nok ikke lige fikse situationen for bedstemor eller få mor og far til at elske hinanden igen på 24 dage. Jeg synes bare, at der skal vises noget helt uskyldigt og barnagtigt om jul, nisser og julemanden. Så kan alle være med. I år bliver Pyrus genudsendt om eftermiddagen, så jeg skal da lige nyde lidt ekstra, at jeg er hjemme hver dag til at kunne se det med lille’pigen. Vi skal bare hygge os! 🙂

 

Adventskalendre 

Jeg laver to adventskalendre hvert år. En til min niece og en til min nevø. Det er bare altid hyggeligt, at gå og samle pakker ind til dem. Og så bliver de bare glade på den der helt rigtige barnagtige måde. Nok fordi de er børn. Jeg glæder mig til at kunne glæde lille’pigen med det samme, når hun bliver ældre og forstår konceptet mere. Tror dog hun skal have en pakkekalender med 24 små gaver, så der er en til hver dag op til jul. Det skal nok blive hyggeligt.

 

Juleaften

Alt juleriet kulminerer naturligvis den 24. december, når vi mødes med familien juleaften. Jonas og jeg holder jul sammen – det er jo ikke en selvfølge i alle parforhold – og vi skiftes til at være hos hans og min egen familie hvert år. Og der er altid noget særligt ved at være hos enten den ene eller den anden familie. I Jonas’ familie glæder vi os altid ekstra meget til en masse mad. Særligt and, som ikke er noget jeg er vokset op med at få juleaften. Og min svigermor laver faktisk den bedste and. Og hjemmelavede æbleskiver. Og så er der altid god rødvin, da svigerfar sørger for lige akkurat den, som jeg bedst kan lide. Og så er det hele bare skide hyggeligt. I år skal vi fejre jul med min familie, så i år glæder vi os ekstra meget til magien i børnenes øjne og i år med hele 3 dejlige unger i selskabet. Min mor laver de bedste brunede kartofler – faktisk kalder vi dem sukkerkartofler hjemme hos os. Pakkespil er nok aftenens højdepunkt og ingen spiller pakkespil med så højt et engagement, som min storesøster gør det. Jonas troede han havde set et vildt pakkespil der, hvor han selv kommer fra, men det blev altså overgået, da han holdt juleaften med os for første gang for nogle år tilbage. Nøj, hvor jeg glæder mig. Og så er det jo også lille’pigens første juleaften 🙂

 

Det var nogle af mine yndlings juletraditioner. Min julestemning steg allerede markant bare af at skrive det her indlæg. Har I nogle skønne juletraditioner, som I glæder jer rigtig meget til? 🙂

4 comments / Add your comment below

Skriv et svar