Dit kryds er vigtigt i dag

Så kom dagen. Valgdagen. Jeg ved ikke med dig, men jeg skal så afgjort ned og sætte mit store fede kryds i en lille bitte, men ret så vigtig firkant. Jeg er en ud af de rigtig mange derude der synes, at politik kan være svært at gennemskue. Særligt lige op til et valg, hvor politikerne pludselig mener, at alt kan lade sig gøre, med mindre det er de andres politik. Og så halter det måske lidt med at forklare, hvordan tingene rent faktisk skal blive gjort og hvor pengene skal komme fra.

Ikke desto mindre har jeg virkelig været optaget af valget i år. Markant mere end de tidligere valg, hvor jeg har været stemmeberettiget. Jeg har fulgt med i debatterne på TV og jeg har læst og fulgt med i nyheder og på sociale medier. For første gang har jeg nogle helt specifikke og afgørende værdier og prioriteringer, som jeg planter mit kryds ud fra. Og faktisk ligger min stemme for første gang et andet sted, end hvor det ellers fast har lagt ved tidligere valg.


Jeg stemmer for børnene i år

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vores børns trivsel gennem den seneste tid har fyldt meget i samtlige medier. Altså vores børns trivsel i diverse pasningsordninger. Vi har hørt frygtelige historier fra pressede institutioner, frustrerede forældre og endnu værre blev det nok med TV2 dokumentaren “Daginstitutioner bag facaden”, som for alvor satte billeder og lyd på noget af det, som jeg selv personligt frygter allermest: Nemlig at skulle aflevere mit barn et sted, hvor hendes behov for tryghed, omsorg og nærvær ikke bliver opfyldt. Tusindvis af forældre har demonstreret, råbt højt og sagt fra til demonstrationer landet over. Og det ér bare så vigtigt!

Jeg er ikke et sted lige nu, hvor jeg har ondt i maven over at aflevere min datter. Hun går i en privat pasningsordning, hvor der altid er hænder nok. Der er også altid kys, kram og omsorg fra det sekund, vi træder ind af døren om morgenen. Sker det at der en dag ikke er hænder nok, jamen så kommer der besked ud om, at hun slet ikke skal afleveres. Så den frygt behøver jeg heldigvis ikke have. Sådan er det bare desværre ikke for alle forældre. Det ses jo tydeligt på tv, på de sociale medier og på de frustrerede forældre der demonstrerer på gaden. VI MANGLER HÆNDER TIL VORES BØRN. Selv den dygtigste og mest kompetente pædagog (og ja, jeg er helt sikker på at der er mange knalddygtige derude) taber sgu sin faglighed på gulvet, hvis der ikke er hænder nok. Jeg kan faktisk nærmest slet ikke sætte mig ind i, hvordan det må føles at gå på arbejde med en stærk faglighed, en professionalisme og en lyst til, at gøre noget og være noget for vores børn, men så i stedet alt for ofte opleve, at man taber sig selv på gulvet midt i kaos, tumult og mangel på kollegaer. Det må være voldsomt frustrerende, hvis de fleste af ens arbejdsdage mest af alt føles som ildebrandsslukning. Alt for mange børn, alt for mange forældre og alt for meget pædagogisk personale betaler en alt for høj pris, sådan som det er mange steder i landet lige nu. Heldigvis ikke alle steder, men mange steder.

Tænk at vores samfund tillader, at vores fremtid – børnene og de unge mennesker – er så underprioriteret, samtidig med at vores pædagogiske personale udsættes for kritisable arbejdsvilkår. Det kan simpelthen ikke være rigtigt!


Jeg kunne blive ved længe endnu, skrive side op og side ned. Min stemme er nemlig ikke kun for de helt små børn. Den ligger også hos skolebørnene, som efter min mening, bliver testet så meget i hoved og røv, at selv det halve er mere end rigeligt. Hvorfor skal de presses så meget? Hvad skal de have så pisse travlt med? Det kommer i hvert fald ikke bag på mig, at der hersker sådan en dybt forkert perfekthedskultur over vores børn og unge mennesker i dag. Giv nu vores børn og unge mennesker noget fred og ro. Det har de fortjent. Det har MIN datter i hvert fald fortjent.


Foruden børnene som en forudsætning for, hvor jeg sætter mit kryds, så fylder vores klima ligeså meget for mig. For uden markante forbedringer på dét område, så kan det jo være pisse ligemeget at prioritere børnenes fremtid. Men det bliver ikke i det her indlæg, at jeg uddyber det mere. Jeg har vist skrevet nok for i dag.

Jeg håber rigtig meget, at du bruger din stemme i dag.

Rigtig godt valg Danmark 🙂

Skriv et svar