Leahs pebernødder og vaniljekransekager

Jeg bager som regel en ordentlig røvfuld forskellige julesmåkager hvert år, når vi rammer december. Oftest er det et heldagsprojekt, fordi jeg bager til så mange andre også. 

I år har jeg dog ikke fundet tid til det helt store julebagnings projekt, men jeg fik da bagt en smule. Jeg holdte mig til pebernødder og vaniljekranse – mine egne yndlings julesmåkager – og bagte så en ordentlig portion af det. 

I den anledning tænkte jeg, at jeg ville være en flink type og dele opskrifterne med jer. Opskrifter på både pebernødder og vaniljekranse findes der nok af rundt omkring, men lige præcis de her opskrifter er altså blevet mine favoritter. Måske bliver det også dine? 🙂 

Pebernødder 

Til ca. 100 stks lækre pebernødder

 • 275 gram mel 
 • 130 gram sukker 
 • 125 gram margarine 
 • 1 æg 
 • 1 tsk bagepulver 
 • 1 tsk stødt kardemomme
 • 1/2 tsk stødt ingefær 
 • 1/2 tsk stødt kanel
 • 1/4 tsk stødt hvid peber 

Sådan gør du: 

Sukker og margarine røres sammen. 

Tilsæt ægget og rør godt sammen. 

Mel, bagepulver og krydderier blandes og æltes sammen med alt det andet. 

Når dejen er æltet sammen og er blevet fast, rulles den ud i fingertykke pølser, som skæres i ca. 1 cm lange stykker. Rul dem til kugler og tryk dem let. 

Bages ca. 10-12 minutter i en 200 grader forvarmet ovn til de er let lysebrune. Bruger du varmluft, kan du nøjes med 180 grader. 

Bagefter skal de bare spises og det er jo let nok 😉 

Vaniljekranse(kager)

Til ca. 90 stks lækre vaniljekranse 

 • 250 gram mel 
 • 130 gram sukker 
 • Kornene fra en enkelt vaniljestang 
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 200 gram smør (eller margarine) 
 • 1 æggeblomme 
 • 100 gram mandler 

Sådan gør du: 

Hak mandlerne efter temperament. Jeg foretrækker selv, at de er en smule groft hakket, så vaniljekransen får noget bid. Men det er en smagssag og de kan sagtens hakket helt fint, hvis man synes. 

Bland derefter alle ingredienserne i en skål, hvorefter fedtstoffet smuldres heri. Jeg fortrækker at bruge smør, men margarine kan også gøre det. Ælt dejen sammen med let hånd. 

Lad dejen hvile i køleskabet i en times tid. 

Form dejen efter temperament. Har du hakket mandlerne helt fint, kan du forme dejen til kranse med en småkagesprøjte eller i gennem en stjerneform i en kødhakker, hvis man ligger inde med sådan en. 

Da jeg hakker mandlerne groft, kan dejen sjældent køres igennem ovenstående muligheder. Jeg plejer derfor at forme dem med fingrene eller lave dem med udstikkere, hvis jeg gerne vil, at det går lidt stærkere. I år lavede jeg vaniljekransekager formet som hjerter, stjerner og juletræer. Og de smager jo lige godt, selvom de ikke er formet som kranse 😉 

God fornøjelse med dem 🙂

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar